Крем супа од тиква со масло од семки од тиква

Време на подготовка: 30 минути
Оброк: Предјадење или лесна вечера
Порции: 4
Состојки
  • 500g тиква (исечкана на коцки)
  • 1 главица кромид (ситно сечкан)
  • 2 чешниња лук
  • 500ml зеленчукова супа
  • 100ml павлака за готвење
  • 1 лажица масло од семки од тиква
  • Сол, бибер и мускатно оревче – по вкус

Подготовка:

  1. Во тенџере загрејте малку масло и додајте го сечканиот кромид и лук. Пржете неколку минути додека омекнат и пуштат арома.
  2. Додајте ја тиквата и прелијте со зеленчуковата супа. Варете 15–20 минути додека тиквата не омекне целосно.
  3. Со помош на рачен блендер или во блендер, изблендирајте ја смесата до мазна и кремаста текстура.
  4. Вратете ја супата на оган, додајте ја павлаката за готвење и зачинете по вкус со сол, бибер и малку мускатно оревче.
  5. Послужете ја топла, и пред сервирање додадете неколку капки масло од семки од тиква за богат, оревест вкус.

Совет:

Оваа супа е совршен избор за ладните денови — сита, топла и полна со природни состојки што ќе го згреат телото и душата.

Состојки
  • 500g тиква (исечкана на коцки)
  • 1 главица кромид (ситно сечкан)
  • 2 чешниња лук
  • 500ml зеленчукова супа
  • 100ml павлака за готвење
  • 1 лажица масло од семки од тиква
  • Сол, бибер и мускатно оревче – по вкус