Паста со масло од тиква и свежи зеленчуци

Време на подготовка: 25 минути
Оброк: Ручек или вечера
Порции: 2-3
Состојки
  • 250g интегрална или класична паста
  • 2 лажици масло од семки од тиква
  • 1 тиквичка (исечкана)
  • 1 црвена пиперка (исечкана)
  • 1 шака чери домати (пресечени на половина)
  • 1 рака свеж спанаќ
  • 2 чешниња лук (ситно сечкани)
  • Сол, црн бибер и оригано – по вкус
  • Пармезан или хранлив квасец – по желба

Подготовка:

  1. Сварете ја пастата според упатството на пакувањето, потоа исцедете ја и оставете ја настрана.
  2. Во тава загрејте го маслото од семки од тиква и кратко пропржете го лукот додека не замириса.
  3. Додајте ги тиквичката, пиперката и чери доматите. Пржете 5–7 минути додека зеленчукот омекне.
  4. Додајте го свежиот спанаќ и мешајте додека не се стопи.
  5. Додајте ја сварената паста во тавата, зачинете со сол, бибер и оригано, и убаво измешајте.
  6. Послужете ја пастата топла, прелиена со неколку капки масло од тиква и по желба – пармезан или хранлив квасец.

Совет:

Ова јадење е брзо, вкусно и богато со растителни влакна и витамини — совршено за оние кои сакаат здрав и заситен оброк без многу труд.

Состојки
  • 250g интегрална или класична паста
  • 2 лажици масло од семки од тиква
  • 1 тиквичка (исечкана)
  • 1 црвена пиперка (исечкана)
  • 1 шака чери домати (пресечени на половина)
  • 1 рака свеж спанаќ
  • 2 чешниња лук (ситно сечкани)
  • Сол, црн бибер и оригано – по вкус
  • Пармезан или хранлив квасец – по желба